google6fa82eb1c651bb83.html
 
BovenBanner_geel.png

De vriendelijke tuin

IVN Natuureducatie

Over de vriendelijke tuin.

Een tuin is er natuurlijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze natuurvrienden. Wij willen er samen met jou voor zorgen dat tuinen natuurvriendelijke worden. Dat is goed voor plant en dier, maar ook voor de mensen in de buurt. De omgeving wordt er mooier, gezonder en gezelliger van. En met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken! We hebben vier leuke tuincheckkaarten gemaakt, waarmee je kan ontdekken of egels, amfibieën, vogels of wilde planten blij worden van jouw tuin. Natuurlijk kan je ook met je klas tuinen in de buurt controleren als de bewoners dit leuk vinden. Hoe meer Vriendelijke tuinen hoe beter! Er is in Nederland ongeveer 56.000 hectare aan tuinen, dat is drie en een half keer zo groot als Texel! En dan hebben we balkons nog niet meegerekend. Bij elkaar opgeteld zijn onze voor- en achtertuinen dus een enorm leefgebied voor plant en dier. 

Tuininspecteurs gezocht!

Als echte tuininspecteur doorloop je jouw favoriete tuincheckkaart en onderzoek je of je echt te maken hebt met een Vriendelijke Tuin! Begin bij de blauwe start en volg de groene route naar je doel. Bij elke rode uitkomst krijg je met de gele afslag eenvoudige tips om weer op het groene pad te komen! Yay! En voor die tips heb je echt geen groene vingers of veel geld nodig!

Ontwerp | Bouw | Resultaat

IVN vriendelijke tuin concept

Hoe werkt het concept precies?

Ontwerp | Bouw | Resultaat

IVN vriendelijke tuin schets

Eerst wordt er een schets gemaakt voor de tuincheckkaarten. 

IVN vriendelijke tuin amfibie

En zo komt dat dan er uit te zien. 

IVN vriendelijke tuin bordjes

En als jouw tuin vriendelijk is krijg je zo'n leuk bordje. 

Ontwerp | Bouw | Resultaat

IVN vriendelijke tuin vogel vriendelijke tuin

Waar komt het vogel vriendelijke tuin bordje?

IVN vriendelijke tuin

Mooi als een drietal op de schuttig. Een paar kleine aanpassingen en dan kan die vierde er ook bij 

IVN vriendelijke tuin

Of in de achtertuin. 

Epiloog :)

Wil je meedoen? Kijk dan op www.ivn.nl/vriendelijke tuin. Hier valt gratis een tuincheckkaart te downloaden. Voldoe jij aan alle criteria? Plaats dan ook snel een bordje in je tuin en toon met trots dat jíj toch maar mooi een egel-, amfibie-, vogel- of wilde plantenvriendelijke tuin hebt!

Bekijk ook het andere project die we voor IVN hebben mogen realiseren:

Natuurontdekker